محصول به سبد خرید اضافه شد
0

کنگره سردار جنوب با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دلوار برگزار می‌شود

دسته‌بندی: خبرهای تاریخ
تاریخ: 8 شهریور 1402
بازدید: 69

[ad_1]

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در بوشهر، کنگره شهید رئیسعلی دلواری همزمان با هفته رشادت و استعمارستیزی  ساعت 20 شنبه، 11 شهریور در منزل شهید ریئسعلی دلواری (موزه مردم‌شناسی شهید رئیسعلی دلواری) برگزار می‌شود. در این کنگره محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و ناصر کنعانی‌‍ سخنگوی وزارت امور خارجه به‌عنوان میهمان ویژه و سخنران به ایراد سخن خواهند پرداخت.

از دیگر بخش‌های کنگره سردار جنوب می‌توان به رونمایی از گزارش ویژه نقض حقوق بشر از سوی انگلیس سال 2022، رونمایی از کتاب «زنان تنگستان؛ مطالعاتی در باب زنان تنگستان» نوشته مرتضی کرمی، نشست تخصصی مبارزات ضد استعماری جنوب در دانشگاه خلیج فارس و مسابقه فوتبال تیم رسانه ورزش و منتخب دلوار در ورزشگاه شهید بهشتی بوشهر اشاره کرد.

همچنین به‌مناسبت سالروز شهادت رئیسعلی دلواری، علاوه بر برگزاری کنگره سردار جنوب، رژه اقتدار دریایی نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی (پایگاه دریایی شهید رئیسعلی دلواری) در ساحل خلیج فارس در بندر دلوار ساعت 8 صبح 11 شهریور برگزار خواهد شد.

به گزارش ایبنا، رئیسعلی دلواری در سال ۱۲۶۱ در بخش دلوار، شهرستان تنگستان به دنیا آمد. او کودکی خود را در این روستای کوچک که در آن روزگار ۷۰۰ نفر جمعیت داشت، گذراند و در عصر مشروطیت در حب وطن ضرب المثل بود.

همزمان با شروع جنگ  جهانی اول با نادیده گرفتن اعلام بی‌طرفی ایران در جنگ، روس‌‎ها از شمال و انگلیسی‌ها از  جنوب به ایران تجاوز کردند و کانون دست‌اندازی انگلیسی ها در جنوب، بوشهر بود. با صدور فتوای جهاد علمای بزرگ، رئیسعلی دلواری با شجاعتی وصف‌‎ناپذیر به مقابله با تجاوزگران پرداخت و شکست‏‌های سنگینی بر آنان وارد کرد تا آن‎جا که دو نفر از افسران بلندپایه انگلیسی در حملات پراکنده دلیران تنگستانی به هلاکت رسیدند.

رئیسعلی سران ایلات و عشایر را در مقابل انگلیسی‌ها متحد کرد و با تکیه بر خدای متعال و به پشتوانه فتوای آیت‌الله بلادی، مجتهد اهرمی، آیت‌‎الله حجت و مجاهد برازجانی شکست‌های سنگینی بر اشغالگران وارد کرد. رئیسعلی دلواری در ۱۲۸۷ در اوج دیکتاتوری قاجار با همراهی مجاهدان و پشتیبانی آیت‌‎‌الله سید مرتضی علم‌الهدی بوشهر را از تصرف عمال قاجار خارج و ۹ ماه آن را تحت کنترل گرفت.

انگلیسی‌ها که در میدان نبرد قدرت رویارویی با رئیسعلی را نداشتند، پیشنهاد رشوه ۴۰ هزار پوندی را مطرح کردند که با این پاسخ کوبنده رئیسعلی مواجه شدند که «چگونه سکوت اختیار کنم حال این که استقلال ایران در معرض خطر جدی است؟!»

در سال ۱۲۹۴ پس از اشغال بوشهر به‎‌‌دست انگلیس‌ها، نیروهای انگلیسی که رئیسعلی و مجاهدان دشتی و تنگستان را دشمن اصلی خود می‎دانستند،  قصد تصرف دلوار را کردند، محلی که پیش از آن، چند بار سربازان انگلیسی به آنجا یورش برده و هر بار طعم تلخ شکست را چشیده بودند.

متجاوزان انگلیسی با چهار کشتی دالهوزی، پیراموس، لاورنس و جونز و گردان پیاده نظام ۹۶ به بندر دلوار حمله کردند؛ اما پس از نبردی سه روزه با ۳۳۰ کشته از دلاوران تنگستانی شکست خوردند. شکستی که از دید روزنامه تایمز نیز پنهان نماند. وقتی حربه تهدید، حمله نظامی و تطمیع نتوانست مقاومت دلاور دلوار را بشکند، برای از پای درآوردن او با توطئه، غلامحسین تنگکی از خیانت‌‎پیشگان داخلی را فریفته و او را به مقابله با رئیسعلی فرستادند.

سرانجام رئیسعلی دلواری در سال ۱۲۹۴ که با یاران خود با تدارک حمله‎ای قصد شبیخون به بوشهر و تهاجم علیه انگلیسی‎‌ها را داشت، در منطقه تنگک صفر در حومه بوشهر از پشت مورد اصابت گلوله قرار گرفت و در ۳۴ سالگی به شهادت رسید. سرانجام دلاوری که هرگز در نبرد رویاروی شکست نخورده بود، با خدعه و نیرنگ انگلیسی‌ها و خیانت غلامحسین تنگکی به شهادت رسید.

در این میان، 12 شهریورماه سالروز شهادت قهرمان مبارزه با استعمار شهید رئیسعلی دلواری با تصویب شورای‌عالی انقلاب فرهنگی در سال 1390 به نام روز ملی مبارزه با استعمار انگلیس نام‌گذاری شد.

آیت‎الله سیدمرتضی مجتهد اهرمی از علمای بزرگ زمان بر پیکر پاک  شهید رئیسعلی دلواری نماز گزارد و پیکر  این سردار شجاع و نام‌آور در وادی‎‌السلام نجف اشرف در جوار مولای متقیان علی(ع) به خاک سپرده شد. از شهید رئیسعلی دلواری تنها یک فرزند به نام «بهادر» و از بهادر نیز دختری به نام گلندام به یادگار ماند که در سال ۱۳۹۴ درگذشت.

با شهادت شهیدرئیسعلی دلواری انگلستان بزرگ‌‎ترین دشمن خود در جنوب ایران را از سر راه برداشت؛ اما تأثیر ماندگار قیام تنگستان و نقش فرماندهی این سردار شجاع به گونه‌ای بود که بعد از آن انگلستان هرگز نتوانست در اقدامی مسلحانه به جنوب ایران دست‌اندازی کند و آرزوی شوم او ناکام ماند.

قیام تنگستان که نهضت استعمارستیزی سرهنگ باقرخان و شهید احمدخان تنگستانی را در پیشینه دارد، از برگ‌های زرین تاریخ استعمارستیزی و استقلال‌‎خواهی ملت ایران در مقابل زورگویان و متجاوزان است. مقاومت در برابر ظلم، تکیه به نیروی خودی، سازش‎ناپذیری، تقویت روحیه ایثار و شهادت، ایستادگی در مقابل تحریم‎ها و تهدیدها از درس‌‎های ماندگار قیام تنگستان است. سرداری شجاع که به تعبیر رهبر معظم انقلاب اسلامی نام او و قیام او از نام‌های درخشان در مبارزات ملت ایران است، کسی که در مظلومیت و گمنامی در برابر استعمار قیام کرد و قیام او خدمتی بزرگ به استقلال ایران بود.

دیدگاه‌ها

رفتن به بالای صفحه

تهران، خیابان شهید مطهری، خیابان شهید محمدحسین علی اکبری، خیابان شهید محمدعلی نقدی، پلاک 23، طبقه 2، واحد 3

تمام حقوق این سایت برای انتشارات آبادبوم محفوظ است 1402.