هنر کاشی دوره قاجار سرآمد در جهان است
[ad_1]
به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)؛ کتاب «کاشی و کاشیکاران طهران در عصر قاجار» به قلم کیانوش معتقدی توسط نشر «دانیار» منتشر شد.
هنر اسلامی و نگاگری در ایران پیشینه بسیار کهنی دارد که از زمان ساسانیان تا به امروز این هنر در جهان شاخص است. اوج هنر نگارگری و تصویرسازی روی کاشی در عصر قاجار اتفاق افتاده است که در این دوره تصاویری از جامعه، پادشاهان، رعیت و… بر روی انواع کاشی به سبک نگارگری هندسی تصویر میشد. در کتاب «کاشی و کاشیکاران طهران درعصر قاجار» پژوهشی گسترده در این حوزه انجام شده است که به انواع سبک کاشیکاری قجری و هنرمندان شاخص آن دوره میپردازد.
در مقدمه این اثر نوشته شده:
کتاب حاضر پژوهشی است تاریخی_توصیفی، برای شناسیایی و معرفی «سبک کاشی و کاشیکاران طهران: در عهد قاجار که به بررسی ساختار تزئینی کاشیهای هفترنگ و زیرلعابی در آبنیه باقیمانده از این دوره در تهران میپردازد.
با وجود آنکه سبک کاشیکاری کاخها، مساجد و خانههای تهران در دوران فتحعلیشاه تحت تاثیر مستقیم مکتب کاشیکاری شیراز بود، سفالگران و کاشیسازان عهد ناصری (در سبک تهران) رونق تازهای به این هنر دادند و حجم بالای تولید کارگاهها، در کنار نوآوریهای تکنیکی در ساخت بدنه و تاثر فناوریهای نو (چاپ و عکاسی) و شیوه نقاشی زیرلعابی، مسبب زایش سبکی اختصاصی برای کاشی و کاشینگاران تهران گردید.
در اینجا موضوع کاشی به عنوان یک عنصر تزئینی در معماری ایرانی با توجه به کارکردهای تصویری و سبک نقاشی آن طبقهبندی شده است. نقوش کاشیهای تهران در این پژوهش به پنج گروه اصلی تقسیم شده است؛ نقوش انسانی و فیگوراتیو (چهره پادشاهان، رجال و خارجیها)؛ نقوش حیوانی و پرندگان؛ نقوش گیاهی و اسلیمی؛ نقوش هندسی و کتیبههای خوشنویسی.
از جذابیتهای این کتاب، چاپ رنگی و باکیفیت نقوش کاشیها بر روی کاغذ گلاسه است که این کتاب مجموعه جامع و کاملی از کاشیهای عصر قاجار را به نمایش میگذارد.
کتاب «کاشی و کاشیکاران طهران درعصر قاجار» به قلم کیانوش معتقدی، در 270 صفحه به قیمت 350.000 تومان توسط نشر «دانیار» چاپ شده است.
دیدگاهها